Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

MKSJ proslavlja Dan Ujedinjenih nacija kao finalista u konkurenciji za nagradu generalnog sekretara za ostvarivanje rodne ravnopravnosti

Međunarodni sud | | Hag |

MKSJ danas proslavlja Dan Ujedinjenih nacija kao jedan od četiri finalista u konkurenciji za prestižnu nagradu generalnog sekretara u kategoriji Ostvarivanje rodne ravnopravnosti, ističući se među brojnim primerima izvrsnosti širom Ujedinjenih nacija.

MKSJ je dostigao cilj ostvarivanja rodne ravnopravnosti za osoblje na profesionalnim pozicijama i onima na nivou direktora 2009. godine. Od tada, Međunarodni sud je dosledno održavao ili prevazilazio takav učinak iz godine u godinu, sa oko 60% zaposlenih žena od 2014. naovamo.

“Najbolji način na koji je MKSJ postigao rodnu ravnopravnost bila je najjednostavnija od svih mera: zapošljavanje najboljeg kandidata za datu poziciju. A povećavanje prava naših zaposlenih je isto tako bio najbolji način za ispunjenje mandata koji nam je poveren. Na MKSJ i žene i muškarci su se profesionalno razvijali i zajednički su doveli do ostvarivanja pravde za užasne zločine” rekao je sekretar MKSJ, John Hocking, izražavajući zahvalnost svima koji su tokom godina dali svoj doprinos ovom dostignuću.

Opisujući uspeh Međunarodnog suda u postizanju rodne ravnopravnosti, Komitet za nominovanje kandidata za nagradu generalnog sekretara istakao je da je MKSJ “obezbedio da u svakom trenutku koji zaposleni provode na MKSJ – od procesa zapošljavanja, preko svakodnevne radne kulture, do, na kraju, procesa smanjivanja broja zaposlenih – preovladava pozitivna atmosfera rodne ravnopravnosti, koja omogućava prilike i mogućnosti zaposlenima, kako ženama, tako i muškarcima, da postignu uspeh i profesionalni razvoj”.

Prema nedavnom globalnom istraživanju stavova zaposlenih u Ujedinjenim nacijama, MKSJ je rangiran među pet najboljih organizacija u Ujedinjenim nacijama u kategorijama povećavanja prava osoblja, etike, integriteta i stvaranja radne atmosfere lišene uznemiravanja i zloupotrebe autoriteta, u kojoj su zaposleni tretirani jednako bez obzira na rasnu i versku pripadnost, pol, seksualnu orjentaciju ili invaliditet.

Danom Ujedinjenih nacija se obeležava stupanje na snagu Povelje Ujedinjenih nacija iz 1945. godine i osnivanje organizacije Ujedinjenih nacija. Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1948. godine proglasila da se 24. oktobar "obeležava kako bi se građani sveta upoznali s ciljevima i dostignućima Ujedinjenih nacija i kako bi se dobila njihova podrška" za rad organizacije. Nagrada generalnog sekretara, koja se dodeljuje na taj dan, predstavlja priznanje za izuzetne projekte Ujedinjenih nacija koji imaju veliki uticaj kao i za zaposlene koji su dali doprinos koji daleko nadmašuje njihove redovne dužnosti.