Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Potvrđene dvije optužnice za nepoštivanje suda protiv Hrvatskih novinara

Potvrđene dvije optužnice za nepoštivanje suda protiv Hrvatskih novinara

Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
TAJNIŠTVO

Haag, 12. rujna 2005.
CT/MO/1002-t

POTVRĐENE DVIJE OPTUŽNICE ZA NEPOŠTIVANJE SUDA

PROTIV HRVATSKIH NOVINARA

U petak, 9. rujna 2005., sudac Orie izdao je odluke kojima je potvrdio i otpečatio optužnice protiv Josipa Jovića i Marijana Križića, u skladu s pravilom 77 Pravilnika o postupku i dokazima Međunarodnog suda. Josip Jović i Marijan Križić optuženi su u jednoj točki za nepoštivanje Međunarodnog suda u predmetu Tužitelj protiv Tihomira Blaškića.

Prema optužnici, Josip Jović je bio glavni urednik hrvatskih dnevnih novina Slobodne Dalmacije između 27. studenog 2000. i 29. prosinca 2000., u razdoblju na koje se odnosi optužnica, kad je "svjesno i namjerno omeo provođenje pravde objavljujući identitet zaštićenog svjedoka MKSJ-a, objavljujući činjenicu da je svjedok svjedočio na zatvorenoj sjednici Međunarodnog suda i objavljujući izvatke tog svjedočenja, u cijelosti ili djelomično, te izravno kršeći sudski nalog od 1. prosinca 2000.".

U razdoblju na koje se odnosi optužica, Marijan Križić bio je glavni urednik hrvatskog tjednika Hrvatsko slovo. U optužnici se navodi da je između studenog 2004. i prosinca 2004., Marijan Križić otkrio "identitet zaštićenog svjedoka, izvatke sa svjedočenja na zatvorenoj sjedici i činjenicu da je zaštićeni svjedok svjedočio u postupku zatvorenom za javnost pred Međunarodnim sudom".

Prvo stupanje Josipa Jovića i Marijana Križića pred Međunarodni sud zakazano je za 26. rujan 2005., kad će se od optuženika tražiti da se izjasne osjećaju li se krivima po optužbi za nepoštivanje suda.

******

Tiskane primjerke optužnica možete na zahtjev dobiti od Ureda za medije.

Postupke pred Međunarodnim sudom možete pratiti na Internet stranici Međunarodnog suda: www.icty.org.