Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Sudije MKSJ održale sastanak s kolegama iz bivše Jugoslavije

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
MEĐUNARODNI SUD
(Isključivo za medije. Nije zvaničan document.)
 

Hag, 17. januar 2011.
VE/MOW/1385t


Sudije MKSJ održale sastanak s kolegama iz bivše Jugoslavije


Sudije Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) danas su se sastale sa svojim kolegama iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije i Kosova kako bi podelili svoja iskustva u presuđivanju u predmetima vezanim za ratne zločine.

Ovaj sastanak kolega je deo regionalnog projekta Pravda i ratni zločini koji vodi Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), i ima za cilj da unapredi kapacitete pravnih stručnjaka u regionu da se bave kompleksnim predmetima vezanim za ratne zločine.

Otprilike 20 sudija, uglavnom iz apelacionih sudova u regionu, prisustvovalo je sastanku sa sudijom Faustom Pocarom i sudijom Carmelom Agiusom sa MKSJ. Sudije su razgovarale o nekoliko tema, uključujući zaštitu svedoka i žrtava, definiciju “civila” u predmetima povezanim s ratnim zločinima i ulogu sudija apelacionih sudova u razmatranju predmeta.

“Ovaj projekat se suštinski bavi jačanjem kapaciteta pravosudnih sistema u regionu  da vode suđenja u predmetima povezanim s ratnim zločinima na efikasan i pravičan način u skladu s najvišim međunarodnim standardima pravnog postupka. Radi se o vašim pravosudnim sistemima i zadovoljavanju vaših potreba, ali se isto tako radi o zajedničkoj posvećenosti vladavini prava koja se svakodnevno testira u sudnicama širom regiona Organizacije za evropsku beznednosti i saradnju” izjavio je Douglas Wake, prvi zamenik direktora ODHIR OEBS, tokom zvaničnog otvaranja sastanka kolega.

Sudija Pocar je izjavio da deljenje zajedničkih iskustava sa sudijama u ovim sudovima jača nacionalna pravosuđa ali takođe unapređuje rad sudija na svim nivoima. “Ne radi se samo o transferu tehničkih sredstava ili znanja, već i o razmeni iskustava, jer svi mi imamo isti cilj i suočavamo se sa zajedničkim problemima u svom radu," zaključio je sudija Pocar.

Sudije MKSJ su održale sličan sastanak sa sudijama iz Bosne i Hercegovine u Sarajevu, u decembru 2010, kao i regionalni sastanak sa sudijama u Beogradu u septembru 2010. godine. Ove razmene iskustva će biti nastavljene narednih meseci širom regiona.

Projekat Pravda i ratni zločini je regionalni projekat vredan četiri miliona evra koji finansira Evropska unija, a sprovodi ODIHR u partnerstvu s MSKJ, Međuregionalnim istraživačkim institutom Ujedinjenih nacija za zločine i pravdu i misijama OEBS u regionu.

* * *

Za više informacija nazovite gđu. Sanelu Tunović, osobu za Outreach Projekta Pravda i ratni zločini na ++387 61 539 535 ili e-mailom na wcjp [at] odihr.pl ()

Za više informacija o projektu Pravda i ratni zločini molimo vas da posetite http://www.icty.org/sid/240



Projekat Pravda i ratni zločini


Ovaj projekat finansira
Evropska unija 

Sprovode: